O Danima medijske kulture

Dani medijske kulture nastali su 2003. godine kao zajednički projekt nekolicine učitelja s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su, nadahnuti Školom medijske kulture koju svake godine organizira Hrvatski filmski savez, odlučili pokrenuti ovaj projekt u svojoj lokalnoj sredini.

Prvih dviju godina manifestacija se održavala u sada već zatvorenom kinu „Gorica“, kojima smo prikazivali hrvatske filmove značajne povijesne vrijednosti, uz veliku pomoć i podršku Hrvatskog filmskog saveza i njegove tajnice, Vere Robić-Škarica.

Bilo je to vrijeme kada je hrvatski film bio potpuno suprimiran, a mi smo u učenika, svejedno,  pokušavali izazvati interes za njega. I uspijevali u tome.

Na 1. danima medijske kulture, tzv. Zimskim danima medijske kulture, pozvali smo u goste redatelje Petra Krelju, Zorana Tadića, a i sljedeće su nam godine gostovali  brojni redatelji: Zrinko Ogresta, Lucas Nola, Branko Schmidt, Joško Marušić, Mate Relja. Mati Relji je to, koliko saznajemo, bio posljednji susret s njegovim malim glumcima, sada odraslim ljudima,  iz antologijskog dječjeg filma „Vlak u snijegu“…

Od 3. dana medijske kulture uvodimo aktivniji pristup učenicima: radionički oblik rada, koji je našim malim sugrađanima i djeci s područja naše županije pružio mogućnost da uz pomoć učitelja-mentora snimaju i montiraju filmove, crtaju stripove, izrađuju lutke za lutkarsku predstavu i pripreme lutkarsku predstavu, glume, crtaju crteže za animirani film, snimaju radijske emisije, izrađuju slikovnicu, a u novije vrijeme učimo ih i izradi kvalitetne prezentacije te razvoju prezentacijskih vještina ili pak izradi web stranice.

I puno još toga želimo učiniti, jer tek nam je deseti rođendan!

Hvala svim našim suradnicima koji su nas u tome podržavali, posebice Gradu Bjelovaru, a spomenimo i one učitelje koji su tih godina vodili radionice:

Goran-Kruno Kukolj (snimanje i montaža),
Suzana Jurić (strip), Irena Jukić-Pranjić (jedne godine),
Irena Jukić-Pranjić (animirani film),
Mirjana Matenda (slikovnica),
Anita Malek i Nevenka Hrga (lutkarska radionica),
Sanja Sabljak (novinski podlistak),
Vladan Ivković (dramska radionica),
Diana Radovanović (prezentacija i prezentacijske vještine),
Vesna Janko (od 2012. izrada web stranice).

U ime organizacijskoga odbora DMK,
Davorka Bačeković-Mitrović, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s